Indrumar pentru proprietarii de imobile care doresc sa vanda sau sa dea in chirie imobilul

Agentia Imobiliara Galeriile TryiT Casa Conect va informeaza:
informatii bine de stiut, cand vinzi un imobil sau il dai in chirie

Cand doresti sa vinzi sau sa oferi spre inchiriere un imobil sunt necesare urmatoarele acte:

  • buletine/carti de identitate pentru vanzatori si cumparatori
  • in cazul in care vanzatorul este o firma, am detaliat in articolul „Despre societati comerciale” actele care trebuie sa le prezinte firma
  • atat pentru vanzator cat si pentru cumparator, acte doveditoare cu privire la starea civila (certificate de nastere, de casatorie, de deces, hotarari de divort, certificate de divort, conventii de schimbare a regimului matrimonial, dupa caz)
  • actele de proprietate (titlu de proprietate si contract de construire pentru cei ce sunt proprietari „la prima mana” inca de la data construirii unui apartament anterior Revolutiei din decembrie 1989; sau certificat de urbanism + autorizatie de construire + proces verbal de finalizare in cazul construirii unei case; sau: contract de vanzare, sau de donaţie, sau de intretinere, sau de schimb; sau certificat de mostenitor insotit de actele de proprietate a celui de la care ati mostenit; sau proces verbal de licitatie si proces verbal de adjudecare pentru cei ce au dobandit prin executor judecatoresc; sau sentinta/decizie civila definitiva si irevocabila; etc)
  • in cazul in care ati cumparat imobilul fara a fi achitat integral pretul la data dobandirii, trebuie sa obtineti o adeverinta de achitare integrala a pretului. Aceasta o emite fie chiar fostul proprietar (preferabil sub forma de declaratie autentica notariala), fie daca ati avut credit, banca imprumutatoare (in cazul apartamentelor cumparate in anii 199x de la GOSCOM, adeverinta este eliberata de C.E.C.). Se mai pot prezenta extrase de cont care atesta intrarea banilor in contul vanzatorului, facturi fiscale si chitante sau ordine de plata, alte acte doveditoare a platii.
  • pentru apartamente, daca ati obtinut dumneavoastra Ordinul Prefectului pentru terenul cota indiviza pe care este construit blocul (talpa blocului), trebuie sa il prezentati. Daca nu l-ati obtinut dumneavoastra, nu trebuie prezentat. Acest document este obligatoriu de prezentat DOAR DACA l-ati obtinut, dar nu e obligatoriu a fi obtinut
  • pentru terenuri, daca ati dezmembrat sau alipit, trebuie si aceste acte, schite cadastrale + incheiere de intabulare a imobilului la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (O.C.P.I.)
  • certificat de performanta energetica a cladirilor. Daca se obliga cumparatorul sa il intocmeasca pe cheltuiala sa si sa îl remita Primariei, atunci acesta poate lipsi. Atentie! Primaria are dreptul sa ceara anularea actului daca se refuza prezentarea Certificatului de Performanta Energetica!
  • notarul public va dori sa prezentati si un Certificatul fiscal de la Serviciul Financiar al Primariei, emis chiar in luna perfectarii tranzactiei. Acesta va trebui sa fie „pe zero”, nici un leu datorie indiferent de natura datoriei!
  • in cazul vanzarii unui imobil constand in teren (cu sau fara constructii) va trebui sa prezentati notarului public si un Certificat de la Registrul Agricol al Primariei competente (in care se va descrie suprafata de teren, categoriile de folosinta a terenului, anul construirii locuintei, materialul de construire, daca este sau nu arendat, etc)
  • notarul public va solicita de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliara un extras de carte funciara, pentru a verifica drepturile dumneavoastra asupra imobilului, precum si eventualele sarcini (ipoteci, interdictii etc) care ar putea greva imobilul
  • va trebui sa prezentati notarului public Adeverinte ca nu sunt datorii de la Asociatia de locatari/proprietari, de la TERMICA si TERMPROD, de la GOSCOM / AQUAVAS, apa, gaz, gunoi, precum si dovada achitarii la zi a energiei electrice. Acestea vor trebui sa fie din luna perfectarii tranzactiei.
  • pentru persoanele inainte in varsta care doresc sa vanda un imobil, este posibil ca notarul sa solicite sa prezentati o Dispozitie de la Autoritatea Tutelara de la Primaria competenta pentru asistarea varstnicilor la semnarea contractului.

In cazul in care se vinde teren extravilan, va trebui sa parcurgeti si pasii de ofertare impusi de legea 17/2014:

  • se va depune de catre proprietar la Primaria competenta o Oferta de Vanzare in care se identifica terenul extravilan care se doreste a se vinde (prin nr cadastral) si pretul dorit
  • Primaria va afisa aceasta oferta pe avizier, pe site-ul propriu etc, pentru 30 de zile. In acest timp este posibil ca unul dintre preemtori: coproprietari, arendasul terenului (daca este arendat), vecini, fermieri de pe raza localitatii, Statul Roman prin Agentia Domeniilor Statului, sa aleaga sa cumpere terenul extravilan la pretul enuntat de dumneavoastra. In aceasta situatie nu mai puteti vinde catre clientul initial gasit de dumneavoastra, ci va trebui sa vindeti preemtorului ce si-a exprimat dorinta de a cumpara. Se poate si ca procedura ofertari sa se reea la un pret mai mare, daca cumparatorul initial accepta cresterea pretului.
  • daca pe teren se afla si vestigii arheologice, Ministerul Culturii si Cultelor trebuie sa isi dea si el avizul
  • daca terenul extravilan se afla la mai putin de 30 Km spre interiorul tarii fata de granita, sau daca este la mai putin de 2,4 Km de un obiectiv militar (poligon etc), trebuie sa obtineti si avizul Ministerului Apararii Nationale
  • daca terenul este acoperit de padure sau este limitrof unei paduri, este posibil ca notarul sa solicite si o adeverinţă de la Ocolul Silvic

Va trebui sa prezentati notarului public si toate adresele / adeverintele rezultate din aplicarea procedurii de mai sus.

Cand vindeti sau inchiriati, va rugam ordonati cat mai frumos locuinta, si daca locuiti la casa, gradina. Aerisiti inainte de ajunge vizitatorul la dumneavoastra. Aprindeti becurile chiar daca este zi. Ridicati toate jaluzelele. Pititi obiectele care „incurca spatiul”. Pititi si obiectele prea personale si „amintirile”. Asezati undeva la vedere o floare, o planta ornamentala, dar fara a va transforma locuinta intr-o sera.

Impactul emotional al potentialului cumparator este foarte important in decizia acestuia, iar o casa dezordonata sau incarcata cu prea multe „amintiri si zorzoane” nu va crea o imagine prea buna. Nici o gradina necuratata sau un teren nedeztelenit nu vor bucura ochiul vizitatorului.

Atunci cand viziteaza o locuinta, potentialul cumparator sau chirias nu gandeste doar in termeni de lei sau euro / m.p., ci isi imagineaza cum ar fi propria sa viata traita in locuinta vizitata. Oferiti un mediu aerisit si luminos.

Compare listings

Compare