Indrumar pentru cei ce doresc sa cumpere sau sa ia in chirie un imobil

Agentia Imobiliara Galeriile TryiT Casa Conect va informeaza:
informatii bine de stiut, cand cumperi sau iei in chirie un imobil

Atunci cand doresti sa cumperi sau sa inchiriezi un imobil, in ceea ce priveste documentele pe care trebuie sa le depui lucrurile sunt destul de simple:

  • buletine/carti de identitate
  • acte doveditoare cu privire la starea civila (certificate de nastere, de casatorie, de deces, hotarari de divort, certificate de divort, conventii de modificare a regimului matrimonial, dupa caz)
  • in cazul in care cumparatorul este firma, am detaliat in articolul „Despre societati comerciale” actele care trebuie sa le prezinte o firma

In schimb sunt mai multe grijile. Din punctul nostru de vedere, riscul intr-un contract de vanzare-cumparare il poarta, preponderent, cumparatorul. Vanzatorul are un imobil, si dupa cum spune si numele, imobilul este greu de miscat acest imobil din loc, nu pleaca nicaieri constructia. Poate fi vandalizat, dar daca se intampla asta, poate fi si reparat. Cumparatorul are resursele financiare necesare achizitiei, sau poate nu are aceste resurse ci apeleaza la un credit pentru care va plati multi ani. In urma perfectarii tranzactiei imobiliare, in schimbul imobilului, banii trec de la cumparator la vanzator. Iar banii sunt volatili, usor de cheltuit, greu de recuperat. Daca se intampla sa fie ceva in neregula cu actele, cel care a vandut ar avea sanse mari sa recastige imobilul, pentru ca nu a plecat nicaieri acest imobil. Dar recuperarea banilor este mult mai dificila.

Atunci cand vizitati o locuinta, trebuie sa fiti foarte atenti la imobil in sine. Dar trebuie sa va aplecati atentia si asupra documentelor pe care le prezinta proprietarul. Nu va sfiiti a cere sa vedeti un act doveditor al proprietatii, eventual chiar si un buletin al proprietarului. Multi proprietari sunt reticenti a prezenta aceste documente (pentru ei, cine stie al catelea vizitator sunteti), dar daca nu doreste sa va prezinte contractul de vanzare-cumparare prin care a dobandit imobilul, ar putea sa va prezinte macar un extras de carte funciara sau un certificat fiscal in care apare numele său ca proprietar al imobilului.

Si mai ales, nu dati niciodata bani in avans fara a fi semnat un antecontract (promisiune)! Regula este: intai se semneaza, si imediat dupa semnare, numai ce ati pus pixul jos, puteti achita avansul. Aceasta este valabil si pentru cand cumperi, si pentru cand inchiriezi un imobil.
 
Noi cei de la Agentia Imobiliara Galeriile TryiT Casa Conect Vaslui consideram ca ideal ar fi ORICE ANTECONTRACT SAU PROMISIUNE SA SE SEMNEZE DOAR IN FATA NOTARULUI PUBLIC. Notarul public are obligatia, prin lege, sa verifice actele proprietarului cu privire la imobil, este profesionistul desavarsit in acest domeniu, este un reprezentant al Statului, este numit de Ministrul Justitie sa realizeze, printre altele, chiar acest demers.
 
Noi insine, atunci cand preluam in portofoliul de oferte spre vanzare un imobil, colectam documentele necesare si mergem la NOTARUL PUBLIC Irimia pentru a ne asigura ca tranzactia imobiliara poate fi realizata fara nici un risc si nu suntem in fata unui client care poate nu din rea-vointa, dar poate chiar din nestiinta, nu are dreptul de a perfecta vanzarea imobilului.
 
Trebuie sa stiti ca actul autentic notarial va ofera multe avantaje, atat in cazul in care doriti sa cumparati, si perfectati un antecontract/promisiune (sunt sinonimi acesti termeni), cat si in cazul in care doriti sa luati in chirie un imobil. Promisiunea incheiata in forma autentica notariala este „titlu executoriu”=”inscris intocmit de autoritatea competenta si în conditiile prevăzute de lege (in cazul nostru, autoritatea este notarul public), in temeiul caruia se poate efectua executarea silita. Au caracter de titluri executorii potrivit legii: hotararile instantelor judecatoresti, actele autentificate de notarul public, biletul la ordin si cecul, actele de sanctionare în materia contraventiilor, creantele fiscale catre bugetul statului […] etc”.
 
Ba mai mult, legea prevede pentru actul notarial autentic o putere deosebit de mare ca instrument de proba, inclusiv in justitie:
  • „inscrisul autentic se bucura de o prezumtie de autenticitate si validitate, cel care il foloseste fiind scutit de orice dovada; proba contrara trebuie sa o faca partea care il contesta”
  • „inscrisul autentic notarial care constata o creanta certa si lichida, in momentul in care aceasta ajunge la scadenta, are putere executorie; el poate fi pus în executare, fara a mai fi nevoie de vreo judecata si nici macar de investirea cu formulă executorie”
  • „inscrisul autentic are deplina credinta în privinta oricarei alte persoane despre dispozitiile si conventiile ce le constata; opozabilitatea actului fata de terti priveste drepturile şi obligatiile părtilor contractate, considerate ca fapte a caror existenta nu poate fi ignorata de catre terti”

Daca apar probleme in perfectarea tranzactiei imobiliare din cauza unui vanzator neserios, ulterior semnarii unei promisiuni in forma autentica notariala in baza carei ati platit un avans vanzatorului, aveti mai multe sanse sa recuperati sumele de bani platite in avans sau chiar sa adjudecati imobilul.

Si daca sunteti in situatia de a vinde un imobil, promisiunea in forma autentica va protejeaza interesele daca aveti de a face cu un cumparator neserios. Atat timp cat va respectati angajamentele asumate prin semnarea promisiunii autentificate de notar, cumparatorul nu are nici un drept sa va solicite returnarea banilor incasati de dumneavoastra cu titlul de avans. Ba mai mult, functie de clauzele specifice contractului, puteti avea dreptul sa solicitati despagubiri.

Evident ca Agentia Imobiliara Galeriile TryiT Casa Conect Vaslui verifica actele proprietarului, este una dintre atributiile noastre de baza. Dar „paza buna trece primejdia rea” si „Oaia care nu isi poarta singura lana o mananca lupul”, asa spun invatamintele bunicilor nostri. Fiti dumneavoastra insiva grijulii!

Ca regula generala: incheierea in forma autentica notariala a antecontractului / promisiunii de vanzare-cumparare cu privire la un imobil protejeaza intotdeauna partea de buna credinta, care isi onoreaza obligatiile contractuale, iar partea care isi incalca obligatiile este mult mai usor de sanctionat.

Recomandam a nu se plati nici un avans fara ca mai intai sa se semneze un ANTECONTRACT (PROMISIUNE) IN FATA NOTARULUI PUBLIC.

Cand este vorba de plata, recomandam plata prin ordin de plata sau plata online-mobile banking. In felul acesta va asigurati ca ramane o dovada infailibila a efectuarii platii: extrasul de cont.

Compare listings

Comparaţie