Atunci cand doresti sa cumperi sau sa inchiriezi un imobil, in ceea ce priveste documentele pe care trebuie sa le depui lucrurile sunt destul de simple:
In schimb sunt mai multe grijile. Din punctul nostru de vedere, riscul intr-un contract de vanzare-cumparare il poarta, preponderent, cumparatorul. Vanzatorul are un imobil, si dupa cum spune si numele, imobilul este greu de miscat acest imobil din loc, nu pleaca nicaieri constructia. Poate fi vandalizat, dar daca se intampla asta, poate fi si reparat. Cumparatorul are resursele financiare necesare achizitiei, sau poate nu are aceste resurse ci apeleaza la un credit pentru care va plati multi ani. In urma perfectarii tranzactiei imobiliare, in schimbul imobilului, banii trec de la cumparator la vanzator. Iar banii sunt volatili, usor de cheltuit, greu de recuperat. Daca se intampla sa fie ceva in neregula cu actele, cel care a vandut ar avea sanse mari sa recastige imobilul, pentru ca nu a plecat nicaieri acest imobil. Dar recuperarea banilor este mult mai dificila.
Atunci cand vizitati o locuinta, trebuie sa fiti foarte atenti la imobil in sine. Dar trebuie sa va aplecati atentia si asupra documentelor pe care le prezinta proprietarul. Nu va sfiiti a cere sa vedeti un act doveditor al proprietatii, eventual chiar si un buletin al proprietarului. Multi proprietari sunt reticenti a prezenta aceste documente (pentru ei, cine stie al catelea vizitator sunteti), dar daca nu doreste sa va prezinte contractul de vanzare-cumparare prin care a dobandit imobilul, ar putea sa va prezinte macar un extras de carte funciara sau un certificat fiscal in care apare numele său ca proprietar al imobilului.
Daca apar probleme in perfectarea tranzactiei imobiliare din cauza unui vanzator neserios, ulterior semnarii unei promisiuni in forma autentica notariala in baza carei ati platit un avans vanzatorului, aveti mai multe sanse sa recuperati sumele de bani platite in avans sau chiar sa adjudecati imobilul.
Si daca sunteti in situatia de a vinde un imobil, promisiunea in forma autentica va protejeaza interesele daca aveti de a face cu un cumparator neserios. Atat timp cat va respectati angajamentele asumate prin semnarea promisiunii autentificate de notar, cumparatorul nu are nici un drept sa va solicite returnarea banilor incasati de dumneavoastra cu titlul de avans. Ba mai mult, functie de clauzele specifice contractului, puteti avea dreptul sa solicitati despagubiri.
Evident ca Agentia Imobiliara Galeriile TryiT Casa Conect Vaslui verifica actele proprietarului, este una dintre atributiile noastre de baza. Dar „paza buna trece primejdia rea” si „Oaia care nu isi poarta singura lana o mananca lupul”, asa spun invatamintele bunicilor nostri. Fiti dumneavoastra insiva grijulii!
Ca regula generala: incheierea in forma autentica notariala a antecontractului / promisiunii de vanzare-cumparare cu privire la un imobil protejeaza intotdeauna partea de buna credinta, care isi onoreaza obligatiile contractuale, iar partea care isi incalca obligatiile este mult mai usor de sanctionat.
Recomandam a nu se plati nici un avans fara ca mai intai sa se semneze un ANTECONTRACT (PROMISIUNE) IN FATA NOTARULUI PUBLIC.
Cand este vorba de plata, recomandam plata prin ordin de plata sau plata online-mobile banking. In felul acesta va asigurati ca ramane o dovada infailibila a efectuarii platii: extrasul de cont.
Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.