Despre Banci si Noua Casa

Atunci cand iti doresti o locuinta noua, Banca poate fi un aliat, dar fii precaut!

Un credit pentru cumpararea unui bun imobil este un agajament pe termen foarte lung, care depaseste deseori orizontul de timp pentru care putem anticipa cu oarecare corectitudine mersul vietii. Este bine sa apelam la credite doar daca intr-adevar nu este o alta solutie, mai eficienta financiar si cronologic.

Inainte de a apela la un credit pentru achizitionarea unui imobil, este absolut necesar sa te informezi, sa compari ofertele cat mai multor banci, mari si mici. De multe ori bancile un pic mai putin celebre ofera conditii mai bune, si inmultind micile avantaje cu numarul de ani pe care se intinde creditul, diferentele devin notabile. Nu te sfii sa fii insistent in obtinerea explicatiilor, in final este obligatia functionarilor bancii sa fie clari in exprimarea conditiilor de contractare a creditului imobiliar. Intrebati de mai multe ori, pentur a fi siguri ca ati inteles si nu sunteti in eroare. Calculati totul de mai multe ori!

Dar daca decizia de a apela la un credit imobiliar se dovedeste a fi optima, Programul Noua Casa este de un real interes. Acesta este un program prin care Statul Roman prin diverse institutii, doreste facilitarea obtinerii unei locuinte in conditii mai usoare de creditare, de persoane care indeplinesc anumite conditii specifice. Principalul avantaj este suma mai mica (avansul) de care trebuie sa dispui din surse proprii pentru a cumpara locuinta. Avansul minim pe care trebuie sa-l depui este de 5% din pretul de achizitie a locuintei. Un alt avantaj este si dobanda, care trebuie sa respecte anumite conditii impuse de Lege si este in general mai avantajoasa decat in cazul unui credit obisnuit imobiliar. Asta si datorita faptului ca Statul este garant al creditului in subsidiar ipotecii constituite asupra imobilului achizitionat, ceea ce face ca riscul bancii sa fie diminuat, si ca atare se explica si dobanda mai putin ridicata.
Pentru a putea accesa Programul Noua Casa, trebuie indeplinite anumite conditii:

  • sa beneficiati de venituri nete, cu caracter de continuitate
  • sa nu detineti o locuinta sau, daca detineti una, sa aiba o suprafata utila mai mica de 50 mp
  • sa aveti posibilitatea depunerii unui avans de minim 5% din pretul de achizitie sau de construire a locuintei

Prin Programul Noua Casa se pot cumpara locuinte finalizate sau aflate in diferite faze de finalizare, inclusiv in stadiul de proiect. De exemplu daca detiii un teren pe care doresti construirea unei case, ai putea apela la Programul Noua Casa pentru obtinerea resurselor financiare necesare construirii. Incepand cu 1 ianuarie 2011 incadrarea locuintelor in una dintre clasele A – C de performanta energetica este un criteriu de eligibilitate in cadrul programului Noua Casa.

Compare listings

Comparaţie