In orice tranzactie imobiliara, inginerul cadastrist, sau simplu spus, cadastristul, joaca un rol foarte important, fiind alaturi de notarul public unul din pilonii pe care se fundamenteaza siguranta unei tranzactii imobiliare.
Cadastristul este cel care intocmeste schitele (documentatiile) cadastrale, si realizeaza intabularea unui imobil in cartea funciara (cartea funciara fiind un sistem de evidenta a imobilelor si a proprietarilor acestora), fara de care nu se poate perfecta nici o tranzactie imobiliara.
Dar rolul cadastristului nu se opreste aici, cadastristul avand si un rol activ in prevenirea conflictelor: daca notarul public ofera siguranta tranzactiei prin verificarea aspectelor de ordin juridic, cadastristul este cel care identifica in mod cert, la fata locului, imobilul tranzactionat. Astfel cumparatorul nu poate fi indus in eroare cu privire la bunul propriuzis pe care il cumpara.
In cazul cumpararii unui apartament, poate acest aspect nu este atat de evident, oricine putand verifica adresa la care se afla apartamentul in cauza (scrisa chiar la intrarea in bloc :). Dar chiar si aici pot fi surprize, cu efecte neasteptate in timp. De exemplu un apartament la parter poate avea „atasat” un balcon construit fara autorizatie – fapt ce va face ca bancile sa NU il accepte garantie pentru acordarea unui credit (ca sa nu mai zicem ca am auzit si de cazul unui apartament care sub balconul construit fara autorizatie, isi facuse si beci!!). Un cadastrist ar sesiza astfel de „adaugiri” si ne-ar sesiza, cu atat mai mult cu cat Oficul de Carte Funciara ar trebui sa refuze intabularea.
Dar mai ales in cazul tranzactiilor imobiliare avand ca obiect terenuri, cu sau fara constructii, cadastristul este indispensabil. Aici, cu ajutorul instrumentelor specifice muncii sale, cadastristul ne determina punctele de contur care definesc perimetrul constructiilor si al terenului, si putem astfel sa identificam indubitabil imobilul tranzactionat, dar si sa aflam daca sunt ceva „probleme” cu vecinii (suprapuneri), sau cu drumurile de acces (are imobilul iesire legala la un drum public)?
O persoana care nu cunoaste zona, este usor sa fie indusa in eroare aratandu-i-se o suprafata de teren bine plasata, dar actele sa se refere la o cu totul alta suprafata de teren decat cea indicata fizic cumparatorului. Mai ales pentru terenuri neingradite, sau aflate in extravilan, acest risc este foarte mare, pentru ca de multe ori nici proprietarul nu stie exact care este terenul in cauza. De multe ori de exemplu mostenitorii stiu doar in mare, pe ce deal, vag pe unde sunt terenurile mostenite de la parinti/bunici, si nu pot indica nicidecum amplasamentul lor exact. Singurul care poate face lumina in acest caz este cadastristul.
De asemenea, este posibil ca un teren sa nu aiba acces direct la un drum public, desi mergand la fata locului vedem ca este invecinat cu un asa zis „drum”. Dar cadastristul ne poate spune daca acel „drum” este public si accesibil oricui, sau daca este privat, caz in care pentru a-l folosi avem nevoie de acordul expres al proprietarului drumului. De exemplu, un teren aflat la periferia orasului, poate sa se invecineze cu un „drum” bine plasat, usor accesibil, dar care sa fie proprietatea altcuiva, iar cumparatorul terenului sa trebuiasca pentru acces sa foloseasca un alt drum de exploatare agricola care ocoleste peste dealuri pana se intersecteaza cu un drum public principal.
Si poate cel mai intalnit inconvenient de care ne poate feri un cadastrist, este cel legat de suprapunerile de terenuri, situatie ce consta in faptul ca terenuri ce au proprietari diferiti, au inregistrate coordonate GPS de stabilire a perimetrului ce se suprapun. In functie de cat de mare este zona de teren afectata de suprapunere, este posibil ca terenul sa devina neutilizabil pentru edificarea de constructii (cine ar construi o casa pe un teren care nu se stie sigur daca e al lui sau al vecinului?). Astfel de suprapuneri au aparut datorita folosirii in practica, anterior introducerii masuratorilor GPS, a unor mijloace de masura cu o precizie evident inferioara tehnologiei GPS, dar uneori au si cauze juridice – de exemplu eliberarea defectuoasa a titlurilor de proprietate, pe hartie fiind mai mult teren decat iese la masuratoare in realitate.
Gravitatea unor astfel de situatii ne determina sa nu incurajam nici o persoana sa cumpere un teren, indiferent daca este sau nu amplasata si o contructie pe acesta, indiferent daca este sau nu imprejmuit, indiferent daca este in intravilan sau extravilan, fara ca MAI INTAI SA FIE DELIMITAT EXACT PERIMETRUL TERENULUI DE UN CADASTRIST.
Pentru a va pune in legatura cu un CADASTRIST, nu ezitati sa ne contactati. NU percem comision pentru acest serviciu 🙂